Despre vin

Dar care este drumul de la boabă de strugure la vinul din sticlă? Cum în sezonul rece vinul roşu ne încălzeşte cel mai bine, ne-am propus să-i urmărim împreună traseul.

Procesul de producţie începe din vie în momentul în care strugurii sunt copţi exact cât trebuie.Culegătorii taie ciorchinii manual, cu mare grijă să nu rupă viţa de vie. Pentru vinul roşu, se foloseşte tot ciorchinele: sucul, pieliţa, pulpa, chiar şi seminţele. Deşi procesul tehnologic este un aspect important, calitatea vinului va fi dată, în cele din urmă, de calitatea strugurilor, aşa cum se cuvine de fapt. Ciorchinele de struguri intră la zdrobit în cisterne rotative metalice. După desciorchinare, adică după ce boabele au fost înlăturate de pe ciorchine, se trece la fermentarea pe boştină cunoscută şi sub denumirea de macerare. Aici vinul este păstrat cu grijă timp de maximum 10 zile.

În timpul fermentaţiei, oenologul, tehnicianul responsabil cu vinificarea corectă şi completă a vinurilor, măsoară nivelul de zahăr şi de alcool şi se asigură că totul decurge corespunzător. Apoi, se trage vinul de pe boştină pentru a se aera, urmând procesul de definitivare a fermentaţiei. Vinul se păstrează câteva luni în butoaie sau în alte recipiente, apoi se trece prin câteva filtre pentru a se înlătura orice impurităţi şi pentru a deveni limpede, numai bun de turnat în pahar şi gustat.